Achterhoeknieuws 15-03-2024

Willemijn Schutte van Wijkgebouw De Koppel en Soraya Wittebroek (r) van Speeltuin De Koppel. Foto: Rob Weeber
Willemijn Schutte van Wijkgebouw De Koppel en Soraya Wittebroek (r) van Speeltuin De Koppel. Foto: Rob Weeber

Wijkgebouw De Koppel heeft het vizier op geheel Borculo

BORCULO – Het is ooit ontstaan als wijkgebouw, bedoeld als ontmoetingsplek voor de inwoners van de gelijknamige wijk De Koppel. Inmiddels echter dekt de vlag de lading niet meer en ziet het bestuur het gebouw als een openbaar gebouw met ‘muliticulti’-invulling.

Die omnigedachte is geen toevalligheid als je bekijkt welke (bedrijfs-)activiteiten en bijeenkomsten er plaatsvinden. Penningmeester Willemijn Schutte van Stichting Wijkgebouw De Koppel ziet dat de inspanningen van de afgelopen jaren vruchten afwerpt. “Het beeld van De Koppel als speeltuin met bijbehorend gebouw is feitelijk achterhaald. De speeltuin staat bestuurlijk gezien los van het wijkgebouw. Dat wil echter niet zeggen dat we geen samenwerking hebben, integendeel. Beide organisaties vullen elkaar uitstekend aan.”

Synergie
Ook Soraya Wittebroek, penningmeester van Speeltuinvereniging De Koppel, is blij met de synergie. “We hebben elkaar nodig, maar zijn beide wel zelfstandig. Speeltuinvereniging De Koppel exploiteert de speeltuin. Gebruikers daarvan kunnen tevens gebruikmaken van de faciliteiten van het wijkgebouw. Bijvoorbeeld als het slecht weer is of als de speeltuin voor een feestje is afgehuurd en mensen van de keuken gebruik willen maken. Maar voor de verhuur van het wijkgebouw kunnen ze niet bij ons terecht. Daarvoor is het wijkgebouw zelf verantwoordelijk.”

Het bestuur van het wijkgebouw is zeer tevreden over de ontwikkelingen binnen het gebouw. Het aantal vaste huurders neemt toe, net zoals het incidentele gebruik van het gebouw. “Belangrijk is dat we iedere doelgroep kunnen bedienen”, schetst Willemijn Schutte. “Voor kinderen is er naast de speeltuin ook de speel-o-theek, waar gezinnen met kinderen laagdrempelig verschillende soorten speelgoed kunnen lenen, waaronder bijvoorbeeld de duurdere bordspellen en Playmobil. Daarnaast vindt een aantal verenigingen hier onderdak, zoals het Achterhoeks Gemend Koor en de tafeltennisclub. Ook zijn we nog steeds een ontmoetingscentrum waar jong en oud elkaar kunnen treffen, bijvoorbeeld in het kader van Borculo Ontmoet.” Naast een langere huurperiode, is het ook mogelijk om het gebouw incidenteel te gebruiken, bijvoorbeeld als vergader- of werkplek of als rustpunt tijdens de vierdaagse van Barchem.

Open dag
Om kennis te laten maken met de veelzijdigheid van de locatie, houden beide organisaties op zaterdag 20 april een open dag (van 11.00 tot 14.30 uur) voor alle inwoners van Borculo. Hoewel de precieze invulling nog niet vaststaat, worden er zeker activiteiten voor kinderen georganiseerd. “We hopen dat iedereen komt kijken”, nodigt Willemijn Schutte uit. “We zijn er ook voor iedereen. Lid worden van De Koppel is bovendien laagdrempelig en er hoeft geen belemmering te zijn. De gemeente kent bijvoorbeeld een kindregeling via ‘Fijnder’.” Overdag is nog voldoende ruimte voor nieuwe ‘bewoners’ of activiteiten. In de avond is het voller, maar inmiddels is de donderdagavond vrijgekomen door het vertrek van De Borculose Lebbebruggedansers.

Vrijwilligers
Wijkgebouw en Speeltuin De Koppel worden gerund door vrijwilligers. Ook hier doet zich een tekort voor. “Vrijwilliger zijn, betekent niet dat je altijd veel tijd kwijt bent”, weet Willemijn Schutte. “We zouden al blij zijn als er mensen zijn die af en toe een klusje willen oppakken of advies willen geven over iets wat binnen hun expertisegebied ligt.”

Wijkgebouw en Speeltuin De Koppel zijn gevestigd aan de Koningin Julianastraat 37 in Borculo. Voor meer informatie op de twee speciale websites voor de speeltuin of het wijkgebouw.

www.speeltuinverenigingdekoppel.com

https://www.achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl/nieuws/maatschappij/480641/wijkgebouw-de-koppel-heeft-het-vizier-op-geheel-borculo?fbclid=IwAR1HhmC1j4xrj9Gvx27HWqgqnnlEJCdxAZHP4-Fjj7O-q8Sos8XMPwuH9J0

 

Geplaatst in Nieuws.